Over Mel’s Atelier

In Tienhoven, aan de rand van de Maarsseveense plassen en tussen de weilanden net buiten Utrecht, staat mijn atelier. Hier maak ik mijn meubels en accessoires, waarbij ik zo vaak mogelijk volgens upcycling werk.

100_0985-1024x768

Upcycling is het broertje van recycling, waarbij de afgedankte producten terugkomen als een gewild object. Met bijvoorbeeld een oude tafel of van een afgedankte vloer maak ik een nieuw, eigentijds meubel. Een oud boek tover ik om tot de voet van een lamp en een plastic boodschappentasje vorm ik om tot een schoudertas die jaren meegaat. De materialen waarmee ik werk zijn niet altijd oud. Soms krijg ik resthout van een bedrijf, helemaal nieuw,  maar voor hen niet te gebruiken. De klant mag kiezen.

Na mijn studie aan de MTS heb ik een tijd ‘op kantoor’ gewerkt. Maar ik ben een echte doener, werk graag met mijn handen en vind het vooral heerlijk om van hout de mooiste creaties te maken. Dus heb ik mijn atelier opgericht en ben ik aan de slag gegaan. Eerst met simpele houten meubels, zoals tafels en eenvoudige kasten. En af en toe een keuken, badkamer of groot wandmeubel.

Dan maak ik samen met de opdrachtgever een ontwerp. Ik geniet als ik samen met een klant naar een houtfabriek ga. Al die soorten onbewerkt of gesloopt  hout met elk een eigen tekening en kleur; het haalt mijn creativiteit onmiddellijk naar boven. Maar daarna sta je daar, met een berg planken ( nieuw of oud) en een stuk papier. Het is altijd weer spannend hoe het eindresultaat er precies uit komt te zijn. Maar hoe dan ook: het is altijd een uniek stuk!

Ik geniet ervan om in mijn atelier mooie, nieuwe dingen te maken. Maar ik vind het ook geweldig om grote en kleine mensen creatief uit te dagen. Om deze twee dingen te combineren, organiseer ik regelmatig workshops en kinderfeestjes. Na een workshop bruis ik altijd van de energie die het mij geeft: al die ideeën en ontdekkingen die de deelnemers die dag opdeden, geven mij altijd weer een impuls om nieuwe creaties te maken.